Btw in het buitenland: hoe zit dat?

Zakendoen in het buitenland: wordt de btw nu naar jou verlegd of juist niet? En hoe zit het buiten de EU? Met deze tips factureer je nooit meer verkeerd!

Je hebt iets ingekocht in het buitenland. Wordt de btw nu naar jou verlegd of juist niet? En hoe zit het als je goederen of diensten hebt verkocht aan bijvoorbeeld een land buiten de EU?

Lijkt ingewikkeld, maar valt mee. Hierna factureer je nooit (meer) verkeerd!

Inkopen in een ander EU-land

Het kan zijn dat bepaalde goederen of diensten ergens anders in de EU voordeliger of kwalitatief beter zijn. Natuurlijk kun je ze daar inkopen, maar let op:

je moet de btw in dit geval zelf berekenen en aangeven bij de eerstvolgende btw-aangifte.

Er kan in dit geval een klein een verschil zitten tussen goederen en diensten.

Bij diensten verlegt de leverancier vaak de btw, bij diensten wordt doorgaans 0% btw in rekening gebracht. Dit komt op hetzelfde neer: jij moet de btw berekenen en aangeven.

Inkopen in een land buiten de EU

Zoek je het verder weg en neem je goederen af uit een land buiten de EU? Dan heb je natuurlijk te maken met de belastingwetten van het desbetreffende land.

In ieder geval is het zo dat de goederen belast worden in het land waar ze de EU binnenkomen, niet per definitie in Nederland dus. De btw moet in het land van binnenkomst aangegeven worden en betaald - de berekening gaat over de douanewaarde.

Soms vallen de goederen onder speciale regelingen, zoals tijdelijke invoer met volledige vrijstelling van invoerrecht, waardoor de btw-berekening pas gebeurt in het EU-land waar de goederen voor het eerst niet meer onder die regeling vallen. Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst.

Dan zijn er nog de diensten. Hier gelden andere regels dan bij de import van goederen.

De Belastingdienst heeft een handige tool om te zien waar de dienst belast is. Wel is het zo dat als de dienst níet te maken heeft met onroerend goed, toegang tot evenementen, verhuur van vervoermiddelen, personenvervoer of restaurant-/cateringdiensten, de btw in Nederland wordt berekend, betaald en aangegeven.

Maar wacht: als je een zogenaamde ‘kleine ondernemer’ bent en gebruikmaakt van die regeling, reken dan de verlegde btw niet mee als te betalen btw, maar als voorbelasting.

Verkopen in een ander EU-land

Bij goederen is de hoofdregel dat je het 0%-tarief toepast als je levert aan een ondernemer.

Is je klant een particulier, dan moet je bij hem of haar de btw in rekening brengen die in dat land geldt.

Blijf je echter onder het drempelbedrag van dat EU-land, dan kun je het Nederlandse btw-tarief gebruiken.

Lever je diensten aan een particulier, dan kies je de Nederlandse btw op de factuur. Is de klant een ondernemer, dan verleg je de btw (dit moet op de factuur vermeld worden) en bereken je deze zelf niet op de factuur.

Verkopen in een land buiten de EU

Ook bij het leveren in een land buiten de EU breng je doorgaans 0% btw in rekening.

Dat is makkelijk, maar er zitten wel een aantal administratieve eisen aan vast, zoals het tonen van douanedocumenten, bewijs van de transportverzekering en het invoerbewijs van het land van bestemming.

Hoe verwerk ik dit op mijn factuur in Workspace?

Ten eerste is het belangrijk dat je in je Workspace-account de juiste btw-percentages hebt ingesteld. Ga daarvoor naar Instellingen > Account > Administratief en voeg onder Btw-tarieven de benodigde percentages, grootboekrekeningen en referenties toe.

Voor inkoopfacturen is de verwerking vrij eenvoudig, zeker als je met Scan & Herken werkt. Workspace leest de factuur automatisch uit en ziet het juiste btw-percentage. Controleer of de juiste grootboekrekening is geselecteerd (als een gelijksoortige factuur een aantal maal is herkend, zal Workspace ‘leren’ welke grootboekrekening erbij hoort).

Verwerk je je inkoopfacturen handmatig? Dan kies je zelf het btw-percentage uit het drop-downmenu:


Bij het factureren van goederen aan een ondernemer binnen de EU hoef je alleen bij het invoeren van de factuurregels ‘0%’ te kiezen. Voor een particuliere afnemer voer je het juiste percentage voor dat land in:


Btw verleggen bij dienstverlening aan een ondernemer doe je eenvoudig door boven de factuur ‘Btw is verlegd’ aan te vinken. Dit verschijnt in de referentie op de factuur:


De twee laatste situaties zijn weer gemakkelijk: bij dienstverlening aan een particulier binnen de EU kies je gewoon de Nederlandse btw; en bij leveringen buiten de EU kun je doorgaans het 0%-tarief kiezen.

Natuurlijk zijn de precieze regels voor btw-berekening bij het zakendoen in het buitenland complex.

In dit artikel geef ik de hoofdlijnen weer, waarmee veel mensen uit de voeten kunnen. Twijfel je of een bepaald btw-tarief op jouw situatie toepasbaar is? Raadpleeg dan de website van de Belastingdienst of vraag advies bij je boekhouder.

TIP: Een handig schema waarin je kunt zien waar de goederen/diensten belast zijn die je verkoopt of afneemt vind je hier! (Bron: Administratie voeren)